Uczniowie Zespołu Szkół im. prof. Janusza Groszkowskiego aktywnie promują zdrowy styl życia poprzez aktywne działania warsztatowe w szerokim zakresie. W warsztatach prowadzonych od początku roku szkolnego 2017/2018 wzięło udział łącznie 675 osób.
Pierwszym punktem warsztatów były zajęcia ruchowe z Zumby dostosowanej poziomem trudności do możliwości odwiedzających nas grup wiekowych. Zaangażowanie dzieci było ogromne, często wytrzymały aż 4 układy bez marudzenia, mając jeszcze siły na nauczenie się elementów tańca brakdance. W nagrodę gasiły pragnienie szklanką soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy lub zdrową herbatą owocową. Chłopcy nie mogli się doczekać kolejnej atrakcji. Ich uwagę ściągali uczniowie w mundurach wojskowych.
Odpoczywając po Zumbie lub Hip Hop-ie nasi odwiedzający mogli oglądać musztrę w wykonaniu uczniów klas mundurowych. Potem z obowiązkowymi elementami tego munduru dzieci i młodzież zapoznawała się szczegółowo. Widziały jeszcze pokaz chwytów samoobrony i sztuk walki. Emocje wręcz narastały. Następnie nauczyły się stać na baczność. Może rodzice w domu jeszcze kilka razy to z nimi przećwiczą :) . Oczy były duże, a to jeszcze nie koniec programu.
Na pracowni gastronomicznej dzieci uczyły się od klas hotelarsko – gastronomicznych: 1D, 2D i 4E dekorowania talerzy i potraw, z których potem zajadały się owsianymi naleśnikami, malowanymi naleśnikami, zdrową pizzą lub ekologicznymi bułkami. Gotowaliśmy też zupę niskokaloryczną- dyniową bogatą w witaminy i minerały z ekologicznej dyni. Były dokładki, więc możemy powiedzieć, że były żywność była smaczna. Część produktów otrzymaliśmy dzięki uprzejmości firmy „Rolmlek” sp. z o.o. oraz „Polskie Młyny” za co bardzo dziękujemy. Poza tym dzieci poznały Carving - sztukę wykrawania dekoracji potraw z warzyw i owoców oraz otrzymały przepisy i trochę wiedzy o zielonym groszku - naszym patronie :). Carving wymagał od naszych gości cierpliwości do wykonywania trudnych prac zręcznościowych. Tego roku powstawały żabki, duchy, dynie, szczęki, ślimaki, łódeczki z serem, łabędzie, była też opowieść o zielonym lesie i magicznej wyspie. A wszystkie potrawy i przekąski zawierały:
- witaminy: A, B1, B6, C, E, K, kwas foliowy,
- składniki mineralne : potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, fosfor, cynk, sód
Z pełnymi brzuszkami przychodził też czas na kolejny punkt programu - pracownię fryzjerską. Tam dzieci dowiedziały się dużo o pracy fryzjera i stylizacji fryzur. Widziały jak można uczyć się na główkach układania włosów i wykonywania upięć. Do wykonania pięknych fryzur z chęcią "oddały" swoje głowy w ręce uczennic technikum fryzjerskiego.
W programie znalazły się jeszcze odwiedziny w pracowni pełnej robotów z klocków. Tam z klasami technikum mechatronicznego prowadzono zajęcia z użyciem robotów, które przyciągały jak magnes wszystkie wielkie oczka dzieci, które po wszystkich zajęciach nadal miały dużo energii.
W tym roku szkolnym padła rekordowa liczba warsztatów.
1) 5.10.2017r. Otałęż – przedszkolaki Kubusie Puchatki
2) 6.10.2017r. – Mielec, SP 1 klasa 1
3) 16.10.2017r. – Mielec, PM Nr 4 Wesołe Nutki
4) 27.10.2017r. – Borowa, SP klasa 2a i 2b
5) 13.11.2017r. – Wola Mielecka, klasa 0 i 1
6) 23.11.2017r. Otałęż – cała SP w Otałęży
7) 23.11.2017r. Otałęż – klasy 1,2,3
8) 24.11.2017r. Mielec, SP Nr 2, klasa 7b
9) 14.12.2017r. Wola Mielecka, klasa 2A i 2B
10) 15.01.2018r. Wola Mielecka, klasa 3
11) 25.01.2-18 – Szkoła Podstawowa nr 11 w Mielcu
12) 19.02 2018r. Szkoła podstawowa w Trzcianie 3 klasy
13) 20.02.2018r. Szkoła Podstawowa nr1, klasa 2 b
14) 27.02.2018r. Niepubliczne Gimnazjum Piłkarskie Nadzieje
15) 01.03.2018, SP 1, klasa 4a
16) 05.03.2018r. SP 1, klasa 4c
17) 12.03.2018r. oddział zerówkowy i przedszkolny z Trzciany
18) 15.03.2018r. Breń Osuchowski
19) 19.03.218r. SP 13, klasa 2b
20) 13.04.2018r. Gmina Radomyśl cz.1
21) 19.04.2018r. Łysaków, klasy 4-7
22) 26.04.2018r. Łysaków – opowieść Magiczna Wyspa- przedszkole
23) 14.05.2018r. Zespół Szkół w Maliniu – klasa 5
24) Gmina Radomyśl –cz.2
25) 22.05.2018r. SP 13
26) 28.05.2018r. Otałęż – przedszkole
27) 13.062018r. SOSW im. Królowej Jadwigi, klasy kucharzy
Dziękujemy naszym wspaniałym gościom oraz nauczycielom (Agnieszka Kusak, Iwona Żola, Teresa Szczepańska, Paweł Kolb, Robert Gancarczyk, Roman Gruszecki)i młodzieży naszej szkoły za trud oraz wspaniały kontakt z młodszymi, za ich zaangażowanie w sprawną organizację warsztatów.
Tekst: Agnieszka Kusak